Фондация “Граждани срещу бюрокрацията“ отличи Бургас с награда за „Електронна община“ - burgas.utre.bg

Фондация “Граждани срещу бюрокрацията“ отличи Бургас с награда за „Електронна община“

19 декември 2018, 00:27 | burgasutre.bg
  • Снимка:
    Община Бургас

Фондация "Граждани срещу бюрокрацията" раздаде годишните си награди за държавни институции. Те се връчват за трета поредна година и с тях се отличават администрациите, които търсят и намират начини да бъдат по-близо до гражданите и по-далеч от бюрокрацията. Инициативата е под патронажа на Европейския парламент.

Сред наградените тази година е Бургас. Днес кметът Димитър Николов прие от председателя на УС на Фондация "Граждани срещу бюрокрацията" Стефан Христов приза "Електронна община" - за електронните услуги, които се предлагат тук, и иновативните методи за идентификация.

Останалите наградени са:

* Патентно ведомство, в категория "Най-добра електронна услуга". Услугата, която предлага Патентно ведомство улеснява регистрацията на търговски марки и патенти, като е предвидена възможност за електронно плащане на държавните такси.

* Комисия за защита на личните данни, в категория "Прозрачност в управлението". КЗЛД издава ежемесечен електронен бюлетин, в който са описани подробно всички оперативни действия, получени жалби от граждани, както и становища на Комисията.

* Комисия за защита на потребителите, в категория "Защита на гражданите от нелоялни търговски практики". Наградата е поради множеството инициативи на КЗП, в които се информират гражданите от какво да се пазят, когато пазаруват онлайн.

* Държавна агенция "Електронно управление", в категория "Системна работа за необратимост на дигитализацията". Работата на ДАЕУ остава скрита за гражданите, но всъщност заслуга на Агенцията е изграждането на гръбнака на Е-правителството. Съвсем скоро гражданите ще бъдат свидетели на нови електронни услуги.

* Национална агенция за приходите, за "Устойчива събираемост на данъците". Наградата е за възможността данъци и осигуровки да се плащат с карта, получаването на уведомителни имейли при получено плащане, както и подобрени процедури, които целят да не се нарушават паричните потоци на бизнеса.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета