Кръстовден е! Напомня за жертвата на Христос - burgas.utre.bg

Кръстовден е! Напомня за жертвата на Христос

14 септември 2018, 12:44 | Светлина Еленова

Майката на император Константин открива частица от Светия кръст, на който е разпнат Господ

На този ден православната християнска църква празнува един от своите най-важни и тържествени празници - въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен.

Светата православна църква извършва поклонение на Кръста Господен четири пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.

Света Елена - майката на император Константин Велики се отправя към светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано е затрупан от гонителите на християните. Усилията ѝ се увенчават с успех. Намерени са пещерата на гроба три кръста. Кой от трите е Христовият кръст се разбира, когато чрез докосване с един от тях е възкресен наскоро починал човек.

Частица от този животворящ кръст Елена изпраща на сина си в Константинопол, а самият кръст е положен в главната Йерусалимска църква. След време над пещерата на Гроба Господен построяват храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г. На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига, или го "въздвижва", над главите на присъстващите. От това "въздвижение" получава своето име и празникът.

В основата на всеки християнски празник обаче стои Господ Исус Христос, който е дал живота си за спасението на душите на хората и с кръвта си е измил всеки грях, болест и страх. В Библията в Светото Евангилие на Йоан с каза: "Спасителят - Този, Който не познаваше що е грях - стана грешен за нас, за да станем ние праведни чрез Него пред Бог".  
Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета