Представят изложбата "Свобода и национално съзнание" - burgas.utre.bg

Представят изложбата "Свобода и национално съзнание"

04 септември 2018, 14:18 | Светлина Еленова

Чрез тази експозиция може да се усети духът на българските борби за национална независимост

Изложбата "Свобода и национално съзнание" е съставена от 25 фотоса, илюстриращи началото на формирането на българското самосъзнание и идентичност през XVIII и XIX в. Разкрива основни периоди от борбата за Освобождение на България от османско иго, приключила на 3 март 1878 г. с подписването на Сан Стефанския мирен договор.

Експонирани са репродукции на картини от наши и чужди художници, изобразяващи Паисий Хилендарски, Васил Левски и Г.С.Раковски, Априлското въстание, слизането на четата на Христо Ботев на Козлодуйския бряг, Българското опълчение, сражението при Орлово гнездо на Шипка, Самарското знаме и др.

Чрез тази експозиция може да се усети духът на българските борби за национална независимост, а историята оживява пред очите благодарение на картините.

Изложбата "Свобода и национално съзнание" ще бъде представена от Фирма "Никрима" с президент г-н Григор Николов в Бургас в навечерието на 133-годишнина от Съединението на България, както и по повод предстоящите чествания на 140-годишнина от Освобождението на България и 145 години от рождението на Васил Левски.

За национални празници изложбата е представяна в Европейския парламент в Брюксел, в Лондон и Братислава, в градовете на България: Велико Търново, Ловеч, Троян, Панагюрище, Пловдив, Клисура, Враца, Стара Загора, в сградата на Народното събрание на Република България.

Експозицията ще бъде подредена в изложбената зала на галерия "Георги Баев" на 4 септември (вторник) 2018 г. Всеки, който иска да види изложбата, ще има тази възможност до 28 септември, всеки ден от 10 до 19 часа, без събота и неделя.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета