Вебер за опазването на границата: България е пример за другите държави от ЕС - burgas.utre.bg

Вебер за опазването на границата: България е пример за другите държави от ЕС

23 август 2018, 15:41 | Светлина Еленова

Премиерът настоя пред председателят на ЕНП да бъдем приети в Шенген по въздух и вода. Незабавно!

България веднага трябва да бъде приета в "Шенген" по въздух и море, а когато всички държави подпишат споразумения за изнесени центрове за бежанци извън границата, тогава да бъде приета и по суша. Това каза премиерът Бойко Борисов в село Резово пред председателят на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер.
Двамата задно с вицепремиерът Валери Симеонов и министър Ивайло Московски направиха оглед на границата с Турция и инспектираха преградното съоръжение по въздух и суша. 

Вебер потвърди думите на министър-председателя и допълни, че оценката за последните три години по отношение на опазване на външната граница на ЕС и граничен контрол, е че България е модел за подражание.

"Моето послание е, че България върши страхотна работа и изпълнява всички изисквания за присъединяване към Шенген, дори по-добре от други страни в ЕС. На тези, които са скептични, ще кажа да дойдат и да видят на място какво прави страната ви. С лидерските си качества, които премиерът Борисов показа с добрите контакти с турския президент Ердоган, моето впечатление е, че страната ви може да е модел в ЕС", каза още Манфред Вебер.

Министър-председателят път допълни, че за разлика от други държави в Евросъюза, България е успяла да осигури добра координация между всички служби, вдигнала е преградното съоръжение и резултатът е, че почти не минава ден без по границата с Турция да не са заловени мигранти в опит да преминат. Той обобщи, че до момента има задържани и върнати обратно над 2 500 афганистанци и 10 трафиканти, които вече са осъдени. "Надявам се, г-н Вебер да бъде един добър посредник между нас и ЕС, когато ни натискат за подписване на споразумение, което аз отказах да подпиша за връщане на мигранти", допълни БорисовКоментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета