Мъж с инсулт спаси две жени, дариха органите му - burgas.utre.bg

Мъж с инсулт спаси две жени, дариха органите му

09 август 2018, 12:50 | Светлина Еленова

Решението е на близките на загиналия

50-годишен мъж от Бургас, издъхнал след тежък инсулт, спаси два човешки живота, след като близките му дариха органите му. Трансплантациите ще дадат възможност на пациентите с хронична бъбречна недостатъчност да водят нормален живот.
Заради операциите, в Бургас по спешност пристига самолет на военното министерство.

„Самолетът е излетял към морския град в 6:30 часа. По европейските и световни стандарти, бъбреците са взети в 10:00 сутринта и в 10 вечерта вече бяхме на операционната маса и ги поставяхме”, казва началникът на клиниката по урология в Александровска болница доц. Маринчо Георгиев.
Едната от пациентките е 28-годишна и е на перитонеална диализа, тя е от София. Другата е на 50 години, от село Срем, Хасковско е и все още не е на диализно лечение. За трансплантациите са поканени 6 човека, но изследванията на двете жени са показали най-голям процент органна съвместимост.
В момента се възстановяват в реанимация, състоянието им е стабилно, съобщиха от Александровска болница, където са извършени трансплантациите. Следващата година медиците у нас ще отбележат половин век от първата бъбречна трансплантация в България и Балканите.

Етикети
болница


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета