Посвещават изложба на 80-годишнината от рождението на Димитър Трендафилов - burgas.utre.bg

Посвещават изложба на 80-годишнината от рождението на Димитър Трендафилов

22 май 2018, 14:43 | Светлина Еленова

Идеята на авторите е чрез нея да накарат младите автори да се повлияят от неговия талант

Със специална изложба ще бъде отбелязана 80-годишнината от рождението на художника Димитър Трендафилов. В нея са събрани творби, които авторът е подарявал през годините на свои ученици, приятели и близки. Платната ще бъдат подредени в галерия "Георги Баев". Експозицията се открива на 25 май, петък, от 18:00 часа и ще остане там до 25 юни.

Изложбата е озаглавена "Приятели на Димитър Трендафилов". Идеята на авторите е чрез нея да накарат младите автори да се повлияят от неговия талант. По време на официалното откриване на изложбата ще бъдат наградени победителите в Регионалния конкурс за изящно и приложно изкуство.

Трендафилов е роден през 1937 година в Бургас. Завършва ателието по "Илюстрация" на НХА при проф. Веселин Стайков през 1965 година. Дипломира в специалност "Плакат" при професор Васил Йончев и специализира в Прага. Учи и се повлиява още от Борис Ангелушев, на когото сътрудничи като студент. По-късно става асистент на проф. Васил Йончев, а след неговата кончина наследява ателието по шрифт на специалност "Плакат" в НХА. Работи в областта на графиката и калиграфията, автор е на редица запазени шрифтови групи, проектира графичното оформление на множество книги и телевизионни предавания. Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета