Не се плашете: В училището в "Зорница" ще цъка бомба - burgas.utre.bg

Не се плашете: В училището в "Зорница" ще цъка бомба

12 април 2018, 12:30 | Светлина Еленова

Антитерористично учение с участието на педагози и ученици

Симулативна тренировка на учениците и персонала от основно училище „Георги Бенковски” в комплекс „Зорница” по сценарий за получен сигнал за открито самоделно взривно устройство в сградата на учебното заведение, ще се проведе от 12.00 часа утре. 
В занятието по противодействие на тероризма ще се включат представители на МВР, Единен европейски телефон за спешни повиквания 112, Отдел „Управление при кризи и охрана масови мероприятия“ на Община Бургас, Центъра за спешна медицинска помощ-Бургас и други.Предвиден е следният сценарий:
Охранителят на учебното заведение установява, че във фоайето на училището има раница, съдържаща съмнителен предмет / вероятно самоделно взривно устройство/. Той незабавно уведомява директора на училището, в което към момента се провеждат учебни занятия с ученици от 1 до 7 клас.
Директорът своевременно подава сигнал на тел. 112, като се задейства „Плана за сигурност“ на учебното заведение. Разпорежда се незабавна евакуация на учениците, педагогически персонал, помощния персонал и всички лица, които към момента се намират в сградата / евентуално родители/.
В резултат на подадения сигнал са уведомени служителите на Пето РПУ, Бърза помощ, пожарната, „Управление при кризи и ОМП“. Приведен в действие е Плана за действие в кризисни ситуации на Областна дирекция на МВР.

На място пристигат екипи от служители от Пето РПУ, които отцепват района на училището и създават КПП за недопускане преминаването на автомобили и граждани, което би застрашило тяхната сигурност. Съдействат на персонала при евакуацията на намиращите се в сградата лица.

Извършва се цялостна проверка на сградата /от персонала на учебното заведение/, за наличието на останали лица, които не са били евакуирани.
В организирания временен медицински пункт се оказва долекарска помощ на евентуално пострадали при евакуацията.
На място пристигат екипи на Спешния център, пожарната и други допълнителни полицейски сили с готовност за действие при необходимост.
На място пристигат екипи на СОБТ - МВР за обезвреждане на бомбата. Те се екипират на място, извличат взривното устройство на безопасно място за контролирано взривяване и го взривяват. Извършват проверка на резултата, като по тяхна преценка е възможен втори контролиран взрив. Докладват за обезопасяването.
След обезвреждането Специални полицейски сили извършват повторна проверка на цялата сграда за наличието на други съмнителни предмети и евентуално наличие на друга бомба.
По време на симулативната тренировка няма да се допуска движение и паркиране по улицата, преминаваща покрай двора на училището в отсечката от Майчин дом до блок 75 “Зорница“.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета