Оригиналният скафандър на Александър Александров днес в музея - burgas.utre.bg

Оригиналният скафандър на Александър Александров днес в музея

12 април 2018, 12:24 | Светлина Еленова

Събитието се организира специално за Деня на авиацията - 12 април

Оригиналният скафандър на българския космонавт Александър Александров ще бъде показан в Историческия музей на ул. “Лермонтов” 31 в Бургас. Той е част от експозицията “Българска космическа слава”.
Събитието се организира специално за Деня на авиацията - 12 април. Официалното откриване ще от 16:00 часа на 12 април, четвъртък.
Александров е втория български космонавт, летял е на борда на съветския космически кораб “Съюз ТМ -5” заедно с командира на полета Анатолий Яковлевич Соловьов и бординженера – Виктор Савиних. Мисията им продължава от 7-и до 17-и юни 1988 година.
Скафандърът днес е част от фонда на Историческия музей в град Омуртаг – родно място на космонавта. Ръководителите на общината ще бъдат специални гости на събитието.
Александър Александров е роден на 1 декември 1951 г. През 1977 г. Александров e избран за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос. На 1 март 1978 г. пристига в Центъра за подготовка на космонавти.

Подготвя се за космическия полет през 1979 г., при който е дубльор на първият български космонавт Георги Иванов. Девет години по-късно – през юни 1988 г., Александров става вторият българин, излетял в Космоса.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета