Бял кукер носи благоденствие в Малко Търново - burgas.utre.bg

Бял кукер носи благоденствие в Малко Търново

18 февруари 2018, 16:21 | Светлина Еленова

Мъжете там ще издигнат запален кош, пълен със слама

Автентичният обичай Кукер без маска се представя днес в Малко Търново. Празникът е част от живото наследство на Странджа. Белият кукер, както е известен още обредът, се изпълнява в периода на пролетното равноденствие. Кукерът е символ на Бога, който в обредната игра умира и възкръсва, като по този начин изиграва края и началото на живота.
В миналото Белият кукер е влизал в домовете и оборите, изпълнявал е древни практики за прогонване на злото и е носел благоденствие, здраве и късмет.
Кукерът е без маска, лицето му е открито, а тялото покрито с бели кожи. „Белият костюм не се шие предварително, а на място. Тази сутрин го ушихме. Той е съставен от 7 овчи кожи. Костюмът е символичен, в митологията Дионис бива разкъсан на 7 части”, казва Ивелина Иванова – директорът на Регионалния исторически музей в Малко Търново.
Други важни персонажи от дружината са царят и бабата. Царят изиграва ролята на земния наместник на Бога, а бабата играе ролята на Великата богиня майка.
Празникът ще продължи през целия ден с кукерското шествие – “заораване” с дървено рало и обреда Паликош. Той ще бъде извършен по тъмно. Тогава мъжете ще издигнат запален кош, пълен със слама. Около него ще се извие хоро, а когато кошът падне, всички се стремят да го прескочат за здраве.
 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета