Културен Бургас отново в парламента по инициатива на депутатите от ГЕРБ - Бургас - burgas.utre.bg

Културен Бургас отново в парламента по инициатива на депутатите от ГЕРБ - Бургас

01 февруари 2018, 11:13 | Светлина Еленова

Художникът Георги Андонов показва портрети на известни личности

16 портрета на известни личности, създадени от бургаския художник Георги Андонов, посрещат депутати и гости  във фоайето на Народното събрание.

Изложбата е второто от поредицата събития за представяне на културен Бургас, инициирани от от народни представители на ПП ГЕРБ в областта. Последователността  и амбицията на бургаските депутати да направят колегите си съпричастни към различни страни от културния живот на града и региона, изтъкна при откриването председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Авторът бе поздравен и от председателя на Парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов, който подчерта специфичната роля на портрета не само като жанр в изобразителното изкуство, но и в човешката история.

„Днес сме сред картините на един творец, който е роден край морето, но е колкото бургаски, толкова и космополитен – живее и твори и в родината си,  и зад граница. Всъщност границите за него са условно понятие. Затова монументален пейзаж на Георги Андонов с чадъри от къмпинг „Градина“ е интериорен акцент в офиса на известна компания в Калифорния“,  каза пред гостите  народният представител от ГЕРБ Бургас Диана Саватева, зам. председател на ПК по културата и медиите и водещ на събитието.

Георги Андонов е завършил Националната художествена академия през 1995 г. и е сред българските творци, които имат възможност свободно да представят картините си в цял свят. Открива собствена галерия в Бейрут, работи с галеристи в Лос Анжелис, Дубай, Истанбул…

Левски, Раковски, Захари Стоянов, Вазов, Стамболов, Цар Борис III, Симеон Сакскобургготски на Андонов са колкото познати, толкова и различни. Експозицията привлече във фоайето на Народното събрание депутати от различни партии.

Художникът благодари на бургаските народни представители за  поканата и показа лично творбите си на Ивелина Василева, Димитър Бойчев, Ася Пеева, Галя Василева и Иван Вълков.

Поне още едно събитие от културната инициатива с бургаски адрес ще има до края на парламентарния сезон.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета