Върнаха делото за катастрофа с влак от 2015, при която две жени загинаха - burgas.utre.bg

Върнаха делото за катастрофа с влак от 2015, при която две жени загинаха

10 януари 2018, 11:39 | Светлина Еленова

Частните обвинители поискаха затвор за 32-годишната Габриела, шофирала фаталния бус

Бургаският апелативен съд разгледа в едно съдебно заседание въззивно наказателно дело срещу Габриела К. от Бургас, причинила по непредпазливост смъртта на две жени при катастрофа между управлявания от нея микробус Форд“ и пътнически влак.

Тежкият пътен инцидент е от 2015 г. на железопътен  прелез край село Вълчин, община Сунгурларе. Микробусът е преминал през прелеза при редовно задействана сигнализация, указваща приближаването на влакова композиция. Автомобилът е ударен в задната си част от пътническия влак, движещ се по направление Бургас - Карнобат - Русе. В колата са пътували четири жени, две от които са загинали на място. Третата е получила средна телесна повреда.

Делото пред първата инстанция е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие. Бургаският окръжен съд е признал за виновна 34- годишната Габриела К. за това, че не се е съобразила със забранителната светлинна сигнализация, без да спре се е опитала да премине през ж.п. прелеза и е причинила катастрофата, довела до фаталния край на двете пътнички. Съдът е наложил наказание лишаване от свобода за срок от три години, което е отложено за петгодишен изпитателен срок, както и наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от пет години.

Присъдата е обжалвана пред Апелативен съд – Бургас от частните обвинители, чиито адвокати пледираха отмяна на условното наказание и налагане на ефективна присъда.

Представителят на Апелативна прокуратура намери жалбите за неоснователни и обяви, че атакуваният съдебен акт е правилен и законосъобразен. Подсъдимата признава вината си и искрено съжалява за стореното, тя не е лице с висока степен на обществена опасност, майка е на малолетно дете, което издържа сама. Прокурорът се позова на доклада за детето от Дирекция „Социално подпомагане“ – Бургас и добави, че не вижда необходимост от изолиране на жената от обществото, тъй като това би било в ущърб и на 5 –годишното дете.

Защитата на Габриела К. настоя за потвърждаване на присъдата на ОС- Бургас.

Пред съдебния състав подсъдимата изрази съжаление за трагичния инцидент и помоли условното й наказание да бъде потвърдено, за да може да се грижи за дъщеря си.

Въззивният съд намери делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе със съдебен акт в законовия срок.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета