120-годишното тракийско дружество възкръсва за нов живот в Бургас - burgas.utre.bg

120-годишното тракийско дружество възкръсва за нов живот в Бургас

14 декември 2017, 14:53 | Светлина Еленова

Обединение на всички тракийци и активна културна и историческа дейност са заложени в каузата

Възстановяват 120-годишнототракийско дружество „Странджа“ в Бургас.
По предложение на председателя на Съюза на тракийските дружества в България – Красимир Премянов и неговият заместник и регионален председател за Бургаска област – Гено Пухов, дружеството в града ще оглави общинският съветник и педседател на БФУ – Стефан Колев. В него подкрепа при обявяването на старото ново дружество пристигна и зам. председателят на Съюза – Михаил Вълов.
„За мен е голяма чест като потомък на тракийци, че толкова хора ми гласуват доверие и ще поема със сърце нелеката задача да работя за каузата обединение на тракийците и активна дейност като представители на Съюза на тракийските дружества в Бургас“, каза  Стефан Колев. Той представи и членовете на управителния съвет, сред които са историкът и певец Лазар Налбантов, Мариян Калфов, който е внук на бившия председател на ТД „Странджа“, Стойно Петров от младежката организация на Съюза, народната певица Ирина Станкова, университетският преподавател доц. д-р Пенка Георгиева и Янка Шурелова.

„Целта ни ще продължи да бъде запазване на паметта на нашите предци и популяризиране на тракийската култура. Подготвили сме план, в който фигурират над 50 инициативи годишно, а първата от тях ще е тази неделя. Каним всички тракийци, жители и гости на Бургас на голям фолклорен концерт. Той ще се състои във Военния дом – ДНА, при вход свободен и е по повод 173 година от рождението на Капитан Петко Войвода“, каза Лазар Налбантов.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета