Пострадалите от наводнението животновъди ще имат помощи до Коледа - burgas.utre.bg

Пострадалите от наводнението животновъди ще имат помощи до Коледа

08 декември 2017, 14:09 | Светлина Еленова

Това обяви в Камено зам. министърът на Земеделието

Близо 50 хиляди лева помощи ще получат земеделските стопани от общините Камено и Бургас, чиито животни бяха удавени от наводнението на 25 октомври. Това стана ясно днес по време на визитата в Камено на зам. министър Цветан Димитров, който откри прием на заявления за предоставяне на минимална помощ de minimis, съгласно Регламент (ЕС) № 1408/2013. Пострадалите животновъди от двете общини са 71 души.  По време на визитата присъстваха зам. областният управител Владимир Крумов, директорът на ОД "Земеделие" Бургас Лидия Станкова и кметът на Община Камено Жельо Вардунски.

Държавната помощ се предоставя както на физически лица, така и на еднолични търговци и юридически лица, включени в Регистър, изготвен от Областна дирекция „Земеделие“ на МЗХГ.

„Успяхме да съкратим процедурата до максимум. По принцип сроковете са от 3 до 6 месеца, но ние ги свихме на 1 месец, за да могат хората да получат парите си преди Коледа”, каза зам. министър Димитров.

За по-малко от месец Областна дирекция „Земеделие“ на МЗХГ съвместно с администрациите на общините Камено и Бургас са организирали комисии на място, които са съставили протоколи за броя и вида на удавените животни. Документите веднага били изпратени до МЗГХ, за да бъдат оценени щетите по пазарен механизъм, по-късно одобрени от ДФЗ.

Животновъдите ще получат парите си най-късно до 20 декември.

Субсидията за наводнен кошер е 191 лева, за удавена кокошка – 7 лева, за теле – 240 лева, а за овца 176 лева.  Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета