БТМ – 3 влиза в Ямболския музей на бойната слава - burgas.utre.bg

БТМ – 3 влиза в Ямболския музей на бойната слава

12 октомври 2017, 17:00 | Светлина Еленова

Основната дейност на БТМ – 3 е направата за окопи и траншеи при отбрана

Нов впечатляващ експонат влезе във фонда на ямболския Музей на бойната слава. Бързоходна траншейна машина е отпусната със заповед на министъра на отбраната на Република България. Основната дейност на БТМ – 3 е направата за окопи и траншеи при отбрана. Използва се за изкоп на канали при отводняване на залети терени. Първите траншейни машини у нас са от периода 1957-1960г., като и до днес БТМ – 3 е на въоръжение в Българската армия.

Фондът на ямболския музей се обогати и с още няколко експоната, предоставени от Министерството на вътрешните работи - термос кухня за приготвяне на храна, автоцистерна за вода и различни видове униформи.

Музеят на бойната слава бе открит на 9 май 2013 г. и е единственият по рода си в страната общински военен музей. Експонатите му се радват на все по-голям интерес от жителите и гостите на града и на чуждестранни посетители. За да се реализира идеята за цялостно разгръщане на музея, община Ямбол очаква от Министерство на отбраната да бъдат предоставени още ценни експонати, за които има изпратено искане.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета