Министър Порожанов на питане на Бойчев за риболовните дневници: С чувство за срам, ще има и санкции - burgas.utre.bg

Министър Порожанов на питане на Бойчев за риболовните дневници: С чувство за срам, ще има и санкции

08 септември 2017, 12:37 | Светлина Еленова

Защо рибарските риболовни дневници не са отпаднали като изискване, се опита да разбере депутатът от ГЕРБ

Защо рибарските риболовни дневници не са отпаднали като изискване, след като още в края на 2015 г. Народното събрание гласува промени в Закона за рибарството и аквакултурите. Това попита в парламентарен въпрос народният представител от ГЕРБ Димитър Бойчев, който е сред вносителите на промените. В измененията е записано отпадане на задължението на рибарите с малки съдове, които осъществяват непромишлен риболов, да водят риболовен дневник.

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов уточни, че освобождаването на капитаните от водене на риболовен дневник е възможно само при наличие на влязъл в сила План за статистически извадки, съответстващи с правото на Европейския съюз. Всяка държава изготвя такъв план въз основа на методика приета от Европейската комисия. До тогава всички капитани са длъжни да предават дневниците си до пето число на месеца.

"Предвид гореизложеното формално не е на лице неизпълнение на закона, но този отговор дразни и мен. Излиза така, че законът е влязъл в сила преди 20 месеца и тогава е трябвало да се създаде организация. До момента това не е направено. С чувство дори на срам бих искал да кажа, че поемам лично темата и ще предприема санкции за лицата, които не са взели мерки", каза от трибуната министър Порожанов.

Димитър Бойчев обърна внимание, че над 90% от българския риболовен флот, наброяващ 3000 съда, се използва основно за непромишлен риболов. Тяхната дейност е насочена към улова на риба и водни организми за собствени нужди, за допълване на доходи и запазване на занаята на местните рибари. С неспазването на законодателните промени Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури реално възпрепятства поддържането на поминъка на българските рибари.

Бойчев се обърна към министър Порожанов и с апел за ревизия на регистъра за риболовни кораби, защото в момента не се прави разлика между лодки до 10 метра и кораби над 10 метра.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета