Квартал „Победа“ с читалище на 80 години и нов киносалон - burgas.utre.bg

Квартал „Победа“ с читалище на 80 години и нов киносалон

15 юни 2017, 15:46 | Светлина Еленова

В този културен институт хората от читалището извършват своята мисия - да образоват децата

80-ата годишнина на Народното читалище "Христо Ботев 1937" в бургаския кв. "Победа" ще бъде отбелязана през тази година. Благодарение на реализацията на Интегрирания проект за социално включване на ромите и другите уязвими групи, финансиран по програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), културната институция ще посрещне рождения си ден след сериозен ремонт.

Читалището е единственото в oбщина Бургас с голям салон за театрални представления. Въпреки това, последната постановка, която се е играла в него преди ремонта, е през 2009 г. От 2010 г., салонът е на практика неизползваем, заради лошото си материално състояние. Отделно е бил и неотопляем. Разчитало се е на калорифери, които освен да издават шум и да консумират електроенергия, не са отоплявали помещението.

Днес, ситуацията е различна. В НЧ "Христо Ботев" 1937 редовно гостуват актьори от Бургас и Поморие, които привличат детската публика от квартал "Победа", а салонът се оказва тесен за тях. Климатиците в помещението са колонни и достатъчно мощни, за да го отопляват, а всичко в салона, включително и столовете, е подменено. Целият ремонт, финансиран по програма ЗОВ, е на стойност почти 140 000 лв., а оборудването - 13 607 лв. Подменен е изцяло покривът, който редовно е течал преди това.  Библиотеката е обновена с нови стелажи, ремонтирано е хранилището, където таванът е бил пред срутване. Създаден и оборудван с компютри е Информационният център, има и малка камерна зала, където децата се събират да четат книги и да се срещат с автори.

В този културен институт хората от читалището извършват своята мисия - да образоват децата. Катерина Гагева е секретар на читалището от 1984 г. насам. Казва, че трудности винаги е имало и ще има, но се опитват да се справят с тях. Само по проекта на Община Бургас обучават 30 деца, отделно към читалището има още 40. Имат формация за любителски и приложни изкуства, които редовно печелят награди от различни конкурси. Започнали са обучения и по танци - народни и стандартни. Целта им е децата да придобият обща танцова култура, освен да са запознати с хорàта, но и с валс, ча-ча и други.

"Децата имат нужда от това. Тук, в квартала, те са централизирани, не излизат никъде. За нас е важно децата да има къде да отидат, да има какво да видят, да се почувстват по-значими, да добият самочувствие. А това помага и за тяхната социализация".

Основните трудности пред читалището са свързани с финансирането, посочва Катерина Гагева. За момента, за него разчитат на субсидията и дарителите, но без ремонта, извършен с финансирането по програма ЗОВ, културната институция нямаше как да функционира нормално и да образова децата.

"Интегрираният проект за социално включване на роми и други уязвими групи" е по Програма ЗОВ, швейцарска подкрепа за социалното включване на роми и други уязвими групи, финансирана от Българо - швейцарската програма за сътрудничество. Партньори по проекта са община Средец, община Малко Търново, фондация "Областен ромски съюз", Основно училище "Христо Ботев" в бургаския квартал "Победа" и фондация "ОФФ Медия".Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета