НХА подреди елитна изложба в Магазията - burgas.utre.bg

НХА подреди елитна изложба в Магазията

26 май 2017, 14:47 | Светлина Еленова

И днес НХА е основния център за подготовка на художници в 18 различни специалности от сферата на изящните и приложните изкуства, изкуствознанието, реставрацията и дизайна

Горната зала на Магазия 1 в Пристанище Бургас се оказа сякаш специално създадена за дом на изобразителното изкуство. В това пространство по великолепен начин е подредена елитна изложба, посветена на 120 години от създаването на Националната художествена академия на България. Тя бе официално открита вчера от зам.-кмета Йорданка Ананиева, министъра на транспорта Ивайло Московски, ректора на НХА проф. Николай Драчев и директора на порта Диян Димов.

"Очакваме с нетърпение разкриването на филиал на академията в Бургас, за да изпълним перманентно това пространство с изкуство и млади хора", каза зам.-кметът Ананиева.

"Стъпването в Бургас е абсолютно логична стъпка. Така поставяме нов хоризонт за развитие в името на следващите поколения творци", смята ректорът проф. Драчев.

"Тези нови пространства на територията на пристанището намират своето перфектно приложение. Надявам се пътниците от круизните кораби също да имат тук своите вълнуващи срещи с българското изкуство", заяви от своя страна министър Московски.

С предстоящото откриване на Филиал на НХА в нашия град, тук ще бъдат представени специалностите "Живопис", "Стенопис", "Графика", "Книга, илюстрация, печатна графика", "Плакат и визуална комуникация", "Рекламен дизайн", "Мода" и магистърска програма "Арттерапия".

Предшестващата това събитие изложбата, която очаква своята публика до 20 юни, включва две свързани помежду си експозиции, които извеждат в определен мащаб историческата динамика и част от съвременния облик на НХА - "120 години НХА. Ректорите" и "120 години НХА. Преподавателите."

"120 години НХА. Ректорите" персонифицира етапите на академичното развитие чрез творчеството на двадесет и петимата й ръководители през изминалите дванайсет десетилетия - забележителни автори, работили всеотдайно за изграждането на новата художествена култура и нейната интеграция в европейското пространство.

Вторият корпус на изложбата "120 години НХА. Преподавателите" включва произведения на съвременни преподаватели от деветте специалности, които предстои да бъдат включени в новия Филиал в Бургас. По този начин експозицията демонстрира една част от актуалната структура на Академията, функционалните възможности на различните специалности и не на последно място - творческия профил на нейните преподаватели.

Творбите в "120 години НХА. Ректорите" са представени чрез фото репродукции, тъй като самите произведения са собственост на редица галерии в столицата и в страната, докато в преподавателската изложба са включени оригиналните творби. Съпоставени помежду си, обектите на изложбата създават една наситена и разнообразна художествена среда, в която се открояват както особеностите на индивидуалния стил на всеки автор, така и общите за отделните изкуства тенденции. Подобна изложба е повод за съизмерване на културния мащаб на Академията, на постиженията на нейните водещи личности и на мястото й в художествения живот на страната. С активната среща между различните концепции, тя поставя в определен дискурс както моментната динамика в развитието на образованието по изкуство, така и актуалните явления в съвременната българска визуална култура.

Националната художествена академия е най-старото и престижно висше художествено училище в България. Открита през 1896 г. като Държавно рисувално училище, Академията регламентира професионалното положение на българския художник и същевременно изиграва значима роля в ускореното развитие на културната ни действителност. И днес НХА е основния център за подготовка на художници в 18 различни специалности от сферата на изящните и приложните изкуства, изкуствознанието, реставрацията и дизайна. Съвместяването на постигнатото от традицията с иновативните методи на образование - процес, характерен за почти всички етапи от нейното съществуване е в основата на академичния авторитет и в съвременната ситуация.

За академичната общност цялата учебна 2016/2017 година преминава под знака на историческата годишнина. Множество прояви в галерия "Академия", в страната и в чужбина се включват под нейния общ знаменател.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета