Бургаският съд отвори врати за математиците - burgas.utre.bg

Бургаският съд отвори врати за математиците

06 април 2017, 15:00 | Светлина Еленова

Инициативата е по повод Деня на конституцията

Ученици от 10 клас на ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ и ПГРЕ „Г.С.Раковски“ участваха в инициативата „Ден на отворените врати“ организирана от Апелативен съд – Бургас и Административен съд – Бургас. Институциите за втора поредна година реализират съвместно мероприятието за повишаване правната култура на младите хора.

В началото на посещението си десетокласниците получиха указания за спазване на всички изисквания за достъп до сградата и правилата за вътрешния ред от служители на Областна дирекция „Охрана – Бургас”. Беше им разяснено, че граждани се допускат в Съдебната палата след установяване на тяхната самоличност и проверка с технически средства.

 В зала № 2 на Апелативен съд – Бургас учениците нагледно проследиха как се разпределят делата в институцията. Случайното разпределение на делата е антикорупционна гаранция, която е предпоставка за безпристрастността на съда. Пред младата аудитория зам.-председателят на Апелативен съд – Бургас съдия Пламен Синков в реално време разпредели две от постъпилите въззивни наказателни дела. Той обясни, че това се случва съобразно поредността на постъпването, по електронен път, използвайки софтуер за случайно разпределение на делата, предоставен от Висшия съдебен съвет.

Десетокласниците от ПГРЕ „Г.С.Раковски“ посетиха и Административен съд – Бургас, където присъстваха на заседания по две касационни дела. През втория учебен срок магистрати от Административен съд – Бургас изнасяха открити уроци в учебното заведение и днес гостите успяха да видят своите лектори в работна обстановка на съдийската банка. Председателят на съдебния състав поясни за присъстващите в залата ученици мястото и ролята на всеки участник в едно административно производство.

По традиция инициативата „Ден на отворените врати“ се провежда по повод 16 – април Денят на Българската конституция и професионален празник на юриста. Денят на отворени врати цели подобряване прозрачността в дейността на съдилищата, повишаване информираността на младите хора за работата на съда и изграждане на доверие в съдебната система.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета