Болница “Александровска” помага на наши лекари за ранно откриване на аутизма - burgas.utre.bg

Болница “Александровска” помага на наши лекари за ранно откриване на аутизма

06 април 2017, 13:53 | Светлина Еленова

Община Бургас довършва изграждането и оборудването на нов рехабилитационен център в квартал "Ветрен

На 7 април от 9.30 часа в Казиното в Бургас ще се проведе обучение на специалисти в различни области, по проект "Развитие на ефективни програми за ранна диагностика на децата с аутизъм в България чрез прилагане на международни стандартизирани инструменти". Проектът се изпълнява от Клиника по детска психиатрия "Св. Никола" на УМБАЛ "Александровска", по Програма БГ 07 "Инициативи за обществено здраве" на МЗ. Средствата по него са осигурени от Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежки финансов механизъм 2009 - 2014 г.

Обучението е насочено към общопрактикуващи лекари и специалисти извън сферата на здравеопазването, които работят с деца с разстройства от аутистичния сектор (РАС) - ресурсни учители, учители в детските градини, училищни психолози, социални работници, експерти от РЗИ и др., на които ще бъдат представени от специалистите на клиниката механизмите за прилагане на инструментите ADOS-2 и ADI-R, определяни от експертите в сектора като "златен стандарт" в диагностиката на аутизма. Целта на обучението е да се създаде мрежа от специалисти в различни области, които да имат чувствителност към ранните прояви на аутистичните разстройства у децата и да подкрепят тях и родителите им в по-нататъшното им развитие.

От есента на 2015 г., чрез Клиника по детска психиатрия "Св. Никола", УМБАЛ "Александровска" реализира първия етап на проекта "Развитие на ефективни програми за ранна диагностика на децата с аутизъм в България чрез прилагане на международни стандартизирани инструменти", с който се подобряват грижите за децата с аутизъм чрез развитие на ефективни програми за ранна диагностика, чрез повишаване компетентността и квалификацията на професионалистите за ранна диагностика и интервенция, както и чрез разработване на механизъм за координация на дейностите между всички включени в процеса страни - лекари, учители, социални работници, НПО и родители.

В началото на 2017 г. стартира вторият етап на проекта, който предвижда предоставяне на нови психиатрични услуги на деца с разстройства от аутистичния спектър и подобряване на институционалната подкрепа на децата с аутизъм и техните родители.

 В допълнителните дейности е предвидена и национална дискусия по проблемите на диагностиката и работа с РАС, както и за възможните мерки за подобряването на работата с децата с аутизъм и на механизмите за взаимодействие между отделните институции, които имат отношение към грижите за децата с подобни проблеми и техните семейства.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета