Намаляване на такса смет предлагат червените в Бургас - burgas.utre.bg
Alternative Media Group

Намаляване на такса смет предлагат червените в Бургас

11 ноември 2013, 13:47 | Никол Узунова

Предложението е входирано за разглеждане на предстоящата сесия на местния парламент

Намаляване на таксата за битови отпадъци, заплащана за нежилищни имоти - офиси, магазини, заведения за хранене, предлаат общинските съветници на БСП. В предложението си червените правят анализ на сегашния размер на таксата битови отпадъци, заплащана за този вид имоти, който е между 10 и 10.5 промили от отчетната или данъчната стойност на имота и е като размер най - висок за страната, допълват от централата на партията в града. 

Съветниците сравняват в докладната си заплащаната от бургазлии такса за нежилищни помещения, с тази в Пловдив и Варна, където и в двата града таксата е до два пъти по ниска. За Пловдив - 5.3 промила на хиляда, за Варна – 3.9 промила на хиляда.

Според Евгений Мосинов, водач на групата в общинския съвет „Сегашният размер на таксата е изкуствено задържан от кмета и неговата администрация вече трета година. Той е несправедливо висок и създава предпоставки за натрупване на временни излищъци, което противоречи на законовите принципи за определяне на размера на таксата битови отпадъци. Само за 2014 преизпълнението в таксата за битови отпадъци е близо 6 милиона лева при предварително заявена план - сметка на разходите по чистота общо около 18 милиона лева. Това показва, че има резерв, който може да се ползва като се намали най - високата такса за нежилищни помещения.

Предложението ни е до 20 процента по ниска такса за тези помещения за 2014 год. Този размер няма да застраши дейностите по почистване, но ще облекчи собствениците и наемателите на подобни обекти. Подобен подход е честен спрямо бургазлии", смята още съветникът.

Предложението е внесено за разглеждане на предстоящата сесия на ОбС в Бургас.

МултимедияКоментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета