Укрепват паметника Альоша и съда заради сериозни пукнатини - burgas.utre.bg
Alternative Media Group

Укрепват паметника Альоша и съда заради сериозни пукнатини

10 октомври 2013, 18:38 | Емилия Петрова
  • Снимка:
    burgasbg.com

Ремонтът на Тройката ще продължи около година, но ще се извършва поетапно, за да не пречи на бургазлии

Процедурите по избор на изпълнител за мега проекта за ремонт на Тройката и на надзор на обекта вече са приключили. Строителните работи ще започнат веднага след като минат сроковете за обжалване на фирмите, участвали в обявените обществени поръчки и след сключване на договор с фирмата - изпълнител, съобщиха от местната администрация.

"Предстои да бъде извършено укрепване на паметника "Альоша" и сградата на Бургаския съд, които са със сериозни пукнатини. Въпреки че, ще продължи около година, ремонтът на "Тройката" ще върви поетапно, с цел да не се създава неудобство за бургазлии и те да имат свободен достъп през площада по време на реконструкцията", казаха от общината.

Според работния проект строителните работи ще стартират от страната на ул. "Васил Левски". Следващият етап обхваща изграждането на подземна улица, свързваща улиците "Княз Борис I" и "Ген. Гурко". Целта е транзитно и безконфликтно преминаване на автомобилния трафик под пешеходните пространства и свързването на западните жилищни квартали с Приморския парк. Третият и четвъртият - включват обновяване на пространството около Културния дом на НХК и зоната между паметника и "Александровска".

Проектът предвижда да превърне любимия на бургазлии площад "Тройката" в съвременен градски център с подобаващи зони за отдих и разходка, провеждане на концерти на открито, атракции и културни изяви.

Нова зона за отдих с водно огледало, пейки, кошчета и зеленина ще бъде един от акцентите в новата визия на площад "Тройката". Около Културния дом на НХК ще има нова градинска площ с атрактивно осветление. Зоната на струйния фонтан също ще бъде благоустроена като водната струя ще наподобява морска вълна. В двата края на площада се предвиждат нови, модерни фонтанки за питейна вода. Една от идеите в проекта е малки пластики в тревните площи да възпроизвеждат характерни за града символи.

Проектът за модернизация на площад "Тройката" е на стойност 7 млн. лв. Пет от тях са осигурени по ОП "Регионално развитие", а 2 млн. лв. са собствени средства на Община Бургас. Той е по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Зелена и достъпна градска среда" по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013.

МултимедияКоментари (2)

Потребител
С
Много шум за нищо! Ще направят "ремонт" като на моста! Голямо усвоявяне и крадене!!!
24 октомври, 18:16 ч.
Потребител
kill
A онази 100 годишна миризлива дупка наречена ГУМ ще я махнат ли най накрая.
11 октомври, 02:35 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета